Succes PPI brengt ons nu de MPF!           Aanmelden kan nu!

 

Na het succes van de PPI ziet staatssecretaris Klijnsma mogelijkheden voor een MultiPensioenFonds (MPF).

 

Nieuwe groep op Linkedin

Aanleiding voor het oprichten van deze nieuwe groep op linkedin is de kamerbrief van staatssecretaris Klijnsma van 4 november 2013 waarin ze de mogelijkheid voor een MultiPensioenFonds (MPF) voor 01-01-2014 aankondigt.
In deze nieuwsgroep houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen van de multipensioenfonds.
We volgen het nieuws, internetconsultatie en de eerste initiatieven.

De API met haar internationale ambities is nog even terug is de koelkast en het zelf oprichten van een Multi-opf wordt door veel kleinere pensioenfondsen als grote drempel ervaren. De aangekondigde multipensioenfonds lijkt met haar vormgeving een groter succes te gaan worden. We zullen het dan ook kritisch gaan volgen. 

De PPI is een groot succes

Vooruitlopend op de analyse van de PPI stelt mevrouw Klijnsma dat een van de bij de invoering beoogde doelen van de PPI, namelijk het realiseren van een betere prijs-kwaliteitverhouding voor de uitvoering van DC-regelingen, daadwerkelijk wordt bewerkstelligd. Verschillende pensioenconsultants geven aan dat de introductie van de PPI de markt voor de uitvoering van Nederlandse DC-regelingen nieuw leven heeft ingeblazen en dat producten van verzekeraars en PPI’s op die markt naar elkaar toegroeien. De concurrentie zou groot zijn en de uitvoeringskosten zouden fors zijn gedaald, de pensioenregelingen zouden transparanter zijn geworden en van een hogere kwaliteit. Ook de communicatie in verband met de pensioenuitvoering zou zijn verbeterd. Er zou veel aandacht zijn voor de inrichting van life-cycles die worden aangeboden voor de beleggingen. De dienstverlening zou niet alleen beschikbaar zijn voor grote klanten, maar in toenemende mate ook voor het MKB.

De consolidatietrend gaat door!

Uit deze cijfers blijkt dat in de afgelopen 20 jaar een consolidatie zich heeft voorgedaan in de Nederlandse pensioensector. In die periode zijn circa 700 pensioenfondsen opgeheven, waarbij de verplichtingen zijn overgedragen aan een verzekeraar of aan een ander pensioenfonds. Aan het einde van het afgelopen kwartaal waren er bij DNB nog 388 pensioenfondsen geregistreerd.

 

“Een pensioenfonds dat wenst te liquideren brengt dan de regeling onder bij een multipensioenfonds dat wordt bestuurd door onafhankelijke bestuurders. De belanghebbenden bij de regeling blijven via een belanghebbendenorgaan bevoegd over de eigen regeling, inclusief de sociale en solidaire aspecten. De oorspronkelijke identiteit en solidariteit van de regeling blijven daarmee intact. Hiermee wordt voor het betreffende pensioenfonds dat de regeling bij een multipensioenfonds onderbrengt een vermindering van de bestuurlijke inzet gerealiseerd, terwijl tegelijkertijd wel de eigenheid van de regeling wordt gewaarborgd. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de huidige situatie.” Aldus staastsecretaris Klijnsma.

 

Oprichten van een MultiPensioenFonds

Met de MultiPensioenFonds (MPF) wordt het zowel organisatorisch als financieel mogelijk om voor derde partijen zoals uitvoeringsbedrijven, PPI en verzekeraars om een multipensioenfonds (MPF) op te richten die bij aanvang nog ‘leeg’ is. Pensioenfondsen die wensen te liquideren kunnen zich vervolgens aansluiten bij een dergelijk multipensioenfonds.
We zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkeling van de  MultiPensioenFonds (MPF) en gaan het op de voet volgen. U wilt ook op de hoogte blijven? Meld je dan aan op de groep op linkedin.

 

Klik hier voor info: U wilt op de hoogte blijven!

 

Blog: Edwin Visser

Bron: Kamerbrief over Algemene Pensioen Instelling

 

Weergaven: 121

Opmerking

Je moet lid zijn van Pensioen-Netwerk.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Pensioen-Netwerk.nl

© 2020   Gemaakt door Edwin Visser.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden