Ruim 200.000 zzp’ers waarvoor de wet DBA niet wordt opgeschort!

Ruim 200.000 zzp’ers waarvoor de wet DBA niet wordt opgeschort!

 

Staatssecretaris Wiebes schort de omstreden wet DBA voorlopig op tot 01-01-2018.

Hierover heeft Wiebes een kamerbrief  geschreven en zijn de bevindingen van commissie Boot bijgevoegd. Aan de hand van vier scenario’s wil ik onderzoeken wat het meest waarschijnlijk is van het opschorten van de wet DBA.

 

Voordat ik de geruststellende woorden van Wiebes zal geloven, heb ik ook het rapport van commissie Boot en de bijlagen maar eens gelezen. Op zoek naar het addertje onder het gras.

 

In de kamerbrief word je een beetje op het verkeerde been gezet:

In de brief wordt gesteld dat de wet wordt opgeschort, omdat de termen gezag en vrije vervanging stammen uit het arbeidsrecht van 1907 en niet van deze tijd zijn.

Rijkelijk laat lijkt me. Dit zal Wiebes al veel langer weten en kan niet de werkelijke reden zijn van de opschorting.

De werkelijke reden is dat de wet niet uit een compromis is ontstaan, maar door pure uitruil. Kortom: er verandert niet veel. Vandaag konden we al lezen dat Michael Page waarschuwt dat multinationals geen zzp’ers meer gaan inhuren.

 

Wat betekent het opschorten van de wet nu eigenlijk en gaat dit de inhuurstaking stoppen?

Het betekent eigenlijk niet meer dan dat er in principe geen boetes of naheffingen worden opgelegd tot 01-01-2018 aan de “niet“ kwaadwillende schijnzelfstandigen.

Aha. Maar wanneer ben je kwaadwillend?

Dit wordt pas duidelijk in het rapport van de commissie Boot .

Hierin staat bij voorgestelde criteria voor de toetsing dat de  groep met langlopende opdrachten een indicatie is voor wel een dienstbetrekking. Zijn dit de kwaadwillenden die Wiebes bedoelt? Hoe dan ook voor deze groep komt geen duidelijkheid en zal het opschorten geen soelaas bieden en blijft de inhuurstaking van kracht.

 

 

Zoomen we eerst in op de groep die mogelijk kwaadwillend als schijnzelfstandigen werkzaam is, dan zien we dat dit ruim 200.000 interim professionals zijn.

Deze interim professionals maken een substantieel deel uit van de 520.000 zzp’ers met zzp als hoofdinkomen (bron CBS).

Van de 1 miljoen zzp’ers verricht ruim 40% (Bron SEOR) opdrachten met een gemiddelde duur langer dan 6 maanden en verdient  een vergelijkbaar percentage meer dan 60 euro per uur. Statistieken over zzp’ers zijn lastig te interpreteren omdat door verschillende instanties verschillende  definities worden gehanteerd. Maar goed als we een schatting moeten maken dan denken we met 200.000 aardig in de richting te komen.

 

Het effect van de kamerbrief van Wiebes hebben we bekeken vanuit de twitterbril, zoals het onderwerp met  hashtag #wetDBAkel in onze timeline op twitter van @ZZPnetwerk terug te lezen is.

 

Een volgende keer zal ik ingaan op wat je mogelijkheden zijn als zzp’er om toch vrij en flexibel langdurende opdrachten te kunnen blijven doen.

 

Edwin Visser

 

 

Weergaven: 385

Opmerking

Je moet lid zijn van Pensioen-Netwerk.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Pensioen-Netwerk.nl

© 2020   Gemaakt door Edwin Visser.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden