Pensioenen door een twitterbril!

 

Door wiens bril? Pensioenen in niet meer dan 140 tekens? Overzicht van de laatste drie maanden? Leg eens uit? 

 

Ik probeer, als pensioenprofessional een bijdrage te leveren aan het onderwerp pensioenen. Ik ben groot voorstander van meer keuzevrijheid, zelfbeschikking en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

Twitter is hét medium als het gaat om snelle, soms ongenuanceerde reacties, meningen en discussies, die ad rem en to the point kunnen zijn. Dit is belangrijk, wil je een discussie over pensioenen voeren in 140 tekens. 

 

Hieronder in twittervlucht het afgelopen kwartaal. Begin juli ontplofte twitter door de televisiedocumentaire Zwarte Zwanen, gokken met uw pensioenpremie van Cees Grimbergen. De tweets waren vernietigend. "Slechte onderzoeksjournalistiek", "geen kennis van derivaten" en dat "deze onzin 60k kostte voor de publieke omroep MAX".

 

Al snel gingen de tweets op mijn timeline over nominaal, reëel, solidariteit, doorsneesysteem, verplichtstelling, dekkingsgraad en de onvermijdelijke transitie die nu al volop plaatsvindt van defined benefit naar defined contribution.

Over het Europees arrest Hogan twitterde @HansvanMeerten met @PieterOmtzigt wat leidde tot Kamervragen. Staatssecretaris Klijnsma heeft toegezegd het arrest te analyseren. De vraag is of de Nederlandse Staat de rekening gaat betalen bij het korten van pensioenfondsen. Het arrest stelt dat de Staat aansprakelijk is als minder dan 49% van de waarde van een toegezegde pensioenregeling wordt uitgekeerd. Berekeningen van hoogleraar Kocken en anderen hebben aangetoond dat de ondergrens van 49% snel in beeld komt.

Vervolgens werd in juli de uitwerking van het pensioenakkoord met de twee pensioencontracten (rustig-aan en het casinocontract) openbaar. De internetconsultatie was geopend. Alle 109 consultatiedocumenten, over de reële ambitieovereenkomst, kwamen op mijn timeline voorbij. Bij mijn weten heeft een internetconsultatie over pensioenen nog nooit zoveel reacties opgeroepen.

 

We weten nu dat de staatssecretaris Klijnsma is teruggekomen op haar beslissing en heeft besloten te komen met één pensioencontract. Daarmee legt ze alle 139 documenten naast zich neer en zijn we in een klap weer terug bij af. Tweet voor tweet wordt het nieuwe pensioenplan helderder.

 

De meest recente tweets gaan over een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de leeftijdsgerelateerde, progressief stijgende werkgeversbijdrage. De juristen zijn het duidelijk niet eens. De een stelt dat een stijgende staffel discriminerend is en een ander legt de uitspraak uit dat juist de doorsneepremie discutabel is.

En zo krijg je een klein stukje pensioenen door een twitterbril.

 

Edwin Visser

Pensioen-Netwerk

Bron: Publicatie in decembernummer 2013 van PBenM

Weergaven: 82

Opmerking

Je moet lid zijn van Pensioen-Netwerk.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Pensioen-Netwerk.nl

© 2020   Gemaakt door Edwin Visser.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden