PensioenBattle: Jippie dan is er met de PPI eindelijk marktwerking!

PensioenBattle: Jippie dan is er met de PPI eindelijk marktwerking!

In de serie unieke korte filmpjes van de PensioenBattle krijgen we nu deel 3 met de reactie van Folkert Pama (Directeur Sales & Klantbediening Pensioenen at a.s.r.) en Roland de Greef (Pensioenrecht advocaat Houthoff Buruma) op de sombere marktprognoses voor de verzekeringsmarkt door Stefan Linnenbank (Head of the Benelux Financial Services practice at Sia Partners).

Stefan Linnenbank

Ik durf te voorspellen dat er slachtoffers zullen vallen, zowel bij de PPI's als bij de verzekeraars. Ongeacht wat er gebeurt met de verplichtstelling en de Europese pensioenmarkt: het wordt een slagveld. Maar dan gebeuren er wel de mooiste en meest innovatieve dingen.”

Hier kan je de hele presentatie met de marktcijfers en voorspelling...

 

Toch is er nog ruimte

Peter Verhaar vraagt Folkert Pama als PPI specialist van het panel te reageren op het sombere scenario. Pama: “Ik herken het, het wordt druk. Mijn eerste reactie is dan: prima, marktwerking. Misschien wordt het wel te vol, maar het leuke aan scenario's is dat ze niet per se waar zijn. De markt is vaak toch wat anders dan wordt beschreven door consultants. Los daarvan vind ik dat Linnenbank zich teveel beperkt tot de Nederlandse markt. Daar komt bij dat wij niet alleen onze eigen PPI in de markt zetten, maar de uitvoering ook nog eens aanbieden als white label. Daardoor wordt de businesscase voor een PPI veel aantrekkelijker.”

 

De grenzen van het speelveld

Peter Verhaar trekt die positieve lijn door: “Stel dat die verplichtstelling verdwijnt: dan heb je een veel groter speelveld. Wie van de panelleden kan me daarover bijpraten?” Roland de Greef: “Verplichtstelling is naast de Europese markt het enige waar nog wat ruimte is. Ik denk niet dat verplichtstelling wegvalt, maar wel met de kanttekening erbij dat de solidariteit te ver is doorgeslagen. Het draagvlak voor verplichtstelling wordt daardoor steeds kleiner. Maar dat wil nog niet zeggen dat de hele verplichtstelling moet verdwijnen. Je kunt namelijk ook iets minder solidair zijn met elkaar. Ik verwacht dat de verplichting straks niet meer geldt voor de pensioenfondsen zelf, maar voor de regeling die ze uitvoeren. Dat betekent dat je met die regeling de markt op kunt. Dat je die regeling ook onder kunt brengen bij een andere uitvoerder.”

 

Dit is een bewerking van het verslag geschreven door Guus Pijnenburg te bereiken via Taalbeest

Edwin Visser is naast zijn werk voor zijn pensioen- en hypotheek bureau "beschikbaar" voor interim-opdrachten bij pensioenuitvoerders. Check en link met mijn profiel op Linkedin!

 

Weergaven: 230

Opmerking

Je moet lid zijn van Pensioen-Netwerk.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Pensioen-Netwerk.nl

© 2020   Gemaakt door Edwin Visser.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden