PensioenBattle krachtige pitch van Bas Endlich van Aegon PPI

Pitchen in een nieuwe pensioenmarkt

 

Na de analyses van de pensioenmarkt en de feedback daarop, krijgen vier pitchers van PPI's en Verzekeraars de ruimte om hun nieuwe product te presenteren. Twee punten verdienen daarbij bijzondere aandacht.

 

Een ongemakkelijk huwelijk

Ten eerste het ongemakkelijke huwelijk tussen PPI's en verzekeraars. Dat zit zo: hoewel een PPI niet per se gekoppeld moet zijn aan een verzekeraar als risicodrager, is dat in de praktijk wel altijd het geval. De PPI is daarmee voor de verzekeraar al snel een instrument waarmee 'zwevende' pensioendeelnemers gestrikt kunnen worden, puur om het eigen marktaandeel te consolideren. Dat plaatst vraagtekens bij de onafhankelijke koers van PPI's die door verzekeraars geïnitieerd  worden. Kannibalisme is waarschijnlijk geen beleid.

 

Wegdrukken of veroveren?

Ten tweede is het voor een verzekeraar met diepe zakken natuurlijk niet zo moeilijk om flink wat geld te steken in een eigen PPI, waarmee ze dan concurrerende PPI's, met minder middelen, uit de markt kunnen drukken. Het belang van een verzekeraar die een PPI 'erbij doet', is anders dan het belang van een PPI die nog maar weinig of helemaal geen marktaandeel heeft. Die laatste groep, dat zijn de vechters. Het is ook de groep die per definitie het meest innovatief moet zijn.

Pitch Bas Endlich PPI van Aegon

Bas Endlich legt het publiek eerst de vraag voor die Aegon zichzelf stelde toen het oprichten van een PPI mogelijk werd: ”Waarom zouden wij als Aegon ook een PPI initiëren? We kwamen met twee antwoorden.”

 

Twee proposities”

“Het eerste antwoord betreft de groot zakelijke markt. Daarvoor kan de PPI waarde toevoegen op het gebied van governance, riskmanagement. bundeling van diensten, internationale pensioenen, administratie en vermogensbeheer, met een aparte verzekeraar. Maar dan moeten we voor grootzakelijk wel ons DC assortiment ontsluiten met die PPI. Zodat grootzakelijk kan kiezen of ze de regeling afsluiten via Aegon Leven of via onze PPI. Het tweede antwoord betreft het MKB segment, en dat vind ik eigenlijk veel fascinerender.”

 

Pensioenabonnement voor het MKB

“Want wat is er in het MKB aan de hand met het pensioen? Onderin het MKB is het regelen van de  pensioenen duur en complex. Ook met een kleine onderneming moet je vijf tot achtduizend euro kosten maken voor advies over pensioenen. Hoe zorg je dan dat goede pensioen ook toegankelijk blijft voor die MKB ondernemer? Dat doen we met het Aegon pensioenabonnement. Deze PPI is relevant vanaf twee werknemers en zeer flexibel. Met een beperkte, maar zeer overzichtelijke range keuzes. En goedkoop: zestig euro per deelnemer. Wat we niet doen: alles kaal plukken. We nemen onze verantwoordelijkheid serieus en bieden een pensioen met garanties en zekerheid.”

 

Spagaat?

Verhaar: “Hoe ga je die spagaat oplossen, dat jullie als verzekeraar beide producten aanbieden? Is  dat niet onduidelijk voor klant?” Endlich: “Ik zie het niet als een spagaat, denk dat we klant hiermee juist kunnen laten profiteren van onze schaalvoordelen en onze bestaande infrastructuur met een bewezen trackrecord.”

 

Dit is een bewerking van het verslag geschreven door Guus Pijnenburg

Weergaven: 224

Opmerking

Je moet lid zijn van Pensioen-Netwerk.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Pensioen-Netwerk.nl

© 2020   Gemaakt door Edwin Visser.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden